WAT IS MESOLOGIE?

Wat doet een mesoloog?

Mesologie is een relatief nieuw concept binnen de complementaire geneeskunde. Naast een basis van reguliere medische kennis, beschikt een mesoloog over een ruime kennis in oosterse en westerse complementaire geneeswijzen. De combinatie van beide gezichtspunten maakt dat een mesoloog breed naar het klachtenbeeld en de oplossing kijkt.

Inzicht in de oorzaak van de klachten

Ieder mens is uniek, niet alleen de persoon maar ook het lichaam. Ieder lichaam reageert op zijn eigen unieke wijze op een verstoring in het evenwicht. Een mesoloog beschikt over verschillende diagnostische technieken zoals: tong-, pols-, en lichamelijk onderzoek en maakt daarnaast gebruik van EFD (Electro Fysiologische Diagnostiek). Hierbij worden op een pijnloze manier 80 tot 100 acupunctuurpunten gemeten, om de functie van de verschillende organen in beeld te krijgen en daarmee ook de disfuncties. Zo ontstaat inzicht in de oorzaak van de klachten. Door integratie van alle gegevens ontstaat een totaal functiebeeld. De mesoloog gaat in de veelheid aan gegevens op zoek naar de samenhang en bepaalt wat de prioriteit heeft. Dus met andere woorden: ”Wat is de  bepalende factor in het klachtenbeeld en hoe kan deze zo effectief mogelijk verholpen worden”. Mesologie werkt versterkend op het zelfgenezend vermogen en gebruikt hiervoor enkel natuurlijke middelen. Dit kunnen zijn: vitaminen, mineralen, kruiden (westers en oosters), homeopathie, voeding- en/of leefstijladvies.

Doeltreffend en efficiënt

Het doeltreffende aan de mesologie is de mogelijkheid om middels EFD op het lichaam te testen welke natuurlijke middelen bij u als individu aanslaan en welke niet. Ook worden zo diverse voedingsmiddelen getest. De therapiekeuze wordt dus bepaald aan de hand van uw reactie op de uit te testen middelen. Dit maakt mesologie doeltreffend en efficiënt.

Na vier tot acht weken vindt er een vervolgconsult plaats om de effecten te bepalen en, indien nodig, bij te sturen. Een gemiddelde van 4 à 5 consulten is over het algemeen voldoende om chronische klachten op te lossen dan wel te verminderen.